chvalme Pána pokorným srdcem

Hospodin je tvůrcem všeho a zbožným dal moudrost (Sír 43, 33)

17. 9. 2008 21:22
Rubrika: Nezařazené | Štítky: Úvahy nad Písmem

 Aneb úvaha očima hledající

            K nejčastějším otázkám lidí všech dob patří určitě otázky zabývající se existencí a životem vůbec. Kde se vzal na Zemi člověk? A jak vůbec vznikla naše planeta? A co ostatní vesmírná tělesa? Myslím si, že máme k odpovědi několik teorií. Ale která je ta správná? Ve škole nás učili o jednom atomu, ze kterého Země vznikla. Ale kdo stvořil tuto malou částečku? Na to už mi nikdo neodpoví. A to mi chcete říct, že z takového „skoro nic“ vznikla všechna ta nádherná příroda, všechen ten propracovaný koloběh, střídání ročních období, pohyb Země okolo Slunce? Ne, tak tomu rozhodně nemůžu uvěřit!

             Někdo jiný mi bude tvrdit, že vše bylo stvořeno Bohem. Cože? Vždyť Bůh přece neexistuje. Aspoň mi to teda skoro všichni tvrdí. A asi mají pravdu. Kdo z nás ho kdy viděl? Někde jsem ale slyšela, že prý je Bůh neviditelný. Tak dobře, dejme tomu, že Bůh není jen vymyšlená figurka. Dá mi to asi hodně zabrat, ale zkusím to. Jestliže ale Bůh stvořil celou Zem, kdo potom stvořil Ho? Nemohl tu být už přece odpradávna. Počkat, o Bohu se přece vypráví jako o někom nekonečném. To asi znamená, že tady vždy byl, stále je a napořád i bude. Možná. Moc dobře si to nedokážu představit, avšak je to hezká představa a nevím, proč by se v ni nedalo věřit, když si neodporuje s žádným pravdivým výrokem.

            Jak však mohl dokázat stvořit tak úžasné dílo? Taková přesnost a harmonie, to není vůbec jednoduché. V tom musí mít prsty někdo moc inteligentní. Někdo, kdo to všechno po celou dobu řídí, protože není možné, aby nikdo nestál v čele té celé nádhery. Tady může být řeč jen o výše zmíněném Bohu, neboť může svět řídit celou věčnost. Asi už tomu tak bude, že svět stvořil Bůh.

            Proč ale stvořil tak mocný Pán někoho jako je člověk? Vždyť ho k ničemu nepotřebuje. Leda, no ledaže by mu bylo smutno. Těžko říct, jak sám vypadá, ale je dost možné, že se chtěl obveselit a proto si vytvořil sobě podobné lidičky. A potom mu jich bylo líto a nechal je žít až do nynější doby. Nejspíš tomu tak nějak bude.

            Kdo ale tohoto možná vysněného Boha viděl? Pravděpodobně nikdo. Třeba neexistuje a celá moje teorie bude v tom případě špatná. Co však ta úžasná příroda, nad kterou opravdu musí někdo stát jako stvořitel nebo jako ten,co všechno řídí? Bože, Ty musíš být stále mezi námi! Už vím, že vše kolem nás je Tvé dílo. Pozoruji to vždy, když jsem v přírodě. Taková krása a přesnost, to nemohlo vzniknout samo od sebe.

Bože, Ty víš, jak dlouho jsem hledala odpověď. Děkuji Ti, žes mi dal moudrost, abych našla tu správnou. Díky.

Zobrazeno 1143×

Komentáře

Lenochod

Krásný článek!. Moc se mi líbí. Prostě je o tom čemu já věřím.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková