chvalme Pána pokorným srdcem

Díky!

23. 8. 2009 12:18
Rubrika: Nezařazené | Štítky: modlitba , radost , vděčnost , zamysleni

 

Někdy se stává, že slova nedokážou vyjádřit přesně to, co bychom chtěli druhým sdělit. Namluvíme spustu slov a přitom neřekneme to, co nám leží opravdu na srdci. Často nás zklamou i všechna přirovnání, která chceme použít, abychom druhým vysvětlili, co máme na mysli. Prostě ne a ne to správně pojmenovat... Naše schopnost slovy vyjádřit vše, co cítíme, je často značně omezená. Nedokážeme říct vše, co bychom chtěli, a ani nedokážeme říct vše tak, jak bychom chtěli, protože nás to jednoduše přesahuje.

 

Někdy prostě to, co cítíme a zažíváme, nejde předat druhému jako pouhou informaci. Naštěstí nemusíme mluvit jen slovy! Lidé si vymysleli spoustu tahů, jak vyjádřit své pocity, aniž bychom otevřeli pusu k jedinému slůvku. Zvláště symbol květin je jedním z nejhezčích projevů citů a postojů vůči druhému člověku. Pohled na květiny nám umí zpříjemnit všední chvilku dne. A co teprve, když takovou květnu některá slečna či paní dostane od své zpřízněné polovičky :)

 

Květinam toho vlastně můžeme říct hodně. Věty stylu: "Mám tě rád(a)!" "Myslel(a) jsem ne tebe!" "Chtěl(a) jsem ti udělat radost!" "Neumím slovy říct, jak jsi krásná, ale jsi ještě hezčí než tato kytička, kterou jsem ti přinesl."...  jen dokreslují to, co chce dárce květin říct. S květinami se setkáváme i při různých oslavách. Někdo něco slaví a už mu všichni nosí květiny. Blahopřání nabyde na kráse, když je spojeno s předáním kytice. Nebo se slečny přiznejte, kolik z vás dostalo květiny při zakončení studia na střední škole nebo při promoci...

 

Myslím, že neobyčejné události se popisují pomocí květin nejlépe. Je mnoho dalších příležitostí, kam se květiny hodí a kde jsou i nezbytné (představíte si některou svatbu bez svatební kytice?). A v žádné z těchto květin, kytic, kytiček nejde o samotnou kytku. Je až fascinující, že Bůh stvořil každou květinu jinak krásnou, ale my chceme často vyjádřit květem ještě něco víc než jen to, že nás fascinuje krása přírody.  Chceme druhým naznačit nevyslovitelné.

 

Květinou se dá krásně vyjádřit vděk někomu druhému, radost z jeho přítomnosti... A tak, když si mezi sebou dokážeme dávat květiny a tak si děláme navzájem radost, proč by takovou květinu nemohl jednou od nás dostat i Hospodin? Bůh je tak dobrý, že žádné lidské slovo nedokáže vyjádřit jeho Lásku. Bůh je tak chvályhodný, že žádný člověk neumí svými schopnostmi vzdát Mu náležitou úctu. A tak posílám tento obrázek květiny právě Bohu.

Bohu, který si zaslouží naši největší pozoronost a na nějž přesto tak často zapomínáme.

Bohu, kkterý pro nás všechnu tu krásu světa stvořil, abychom se z ní mohli radovat a užívat ji k dobrému, přestože my si naší krajiny a prostředí kolem nás nevážíme.

Bohu, který je neustále s námi a malými doteky Lásky nás upozorňuje na svou přítomnsot, přestože my si jdeme za svými sny a ideály.

Bohu, který se pro nás snížil a smyl z nás hřích skrze utrpení kříže, přestože my tak nesnášíme sebemenší námahu.

Bohu, který nám denně nabízí možnost začít znovu, přestože ví, jak jsme slabí a stále chybujeme.

Bohu, který nás naplňuje láskou, radostí a pokejem, přestože my se vrháme bezhlavě mezi nástrahy, které nás svazují a berou nám svobodu.

Bohu, který nám pomáhá, kdykoli ho poprosíme, přestože my mu tak málo důvěřujeme.

Daruji tuto kytičku Bohu, který je mi vším!

Bože, Ty víš, že mám neustále za co děkovat. Ty se o mě staráš a vedeš mě po správných cestách. Tato kytička je jen nepatrným střípkem vděku, který by sis zasloužil. Přesto jí chci říct to, co se ani ústy vyslovit nedá...

BOŽE, DÍKY!

 

 

Chcete-li se přidat a poděkovat Bohu tímto způsobem za to, jak nás má rád, můžete do komentářů připsat své jméno, a tak můžeme Boha chválit společně :)

 

Zobrazeno 1622×

Komentáře

Meruňka

Díky! Magda <br />
A Zito, děkuju i Tobě za tento článek!

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková