chvalme Pána pokorným srdcem

Slavnost 8. 12.

9. 12. 2010 18:59

Tak se zase po dlouhé době vracím ke svému blogu na signálech... Chci se s vámi, milí přátelé, podělit o jeden zážitek, který mnou zacloumal dostatečně silně, než abych si jej nechala sama pro sebe.

Je úterní ráno, přesně 7. 12. 2010, 7:25. Škola nám začíná až za dvě hoďky, tak si ještě beru do ruky novénu k přípravě na zítřejší slavnost Neposkvrněného početí Panny Marie. Tento svátek patří mezi mé velmi oblíbené, a tak se na něj vždy snažím dobře připravit. "Celý dnešní den obětuji za to, aby se úcta k Panně Marii rozšířila po celém světě..." čtu předsevzetí na dnešní den. No tak jo, říkám si, aniž bych tušila, jaké mi ti večer přinese vyústění.

Po nějaké době strávené nad učebnicemi si oblékám bundu a hrnu se do školy. Po cestě zařídím ještě pár nutných záležitostí a pak už spokojeně usedám ve školní lavici. Těch pár hodin tam prožiju s tím, že mi občas zalétne myšlenka na ranní předsevzetí z novény. Sice stále moc dobře nechápu význam, jaký pro mne tato slova mají, ale budiž. Po rychlém obědě se opět vracím do školy... Nejmíň se mi chce asi do italštiny, ale už jsem tam jednou chyběla, takže bych se tam ukázat měla. Usedám do lavice a doplňuji cvičení, která společně procházíme. Naštěstí nás vyučující moc netrápí, když je to poslední hodina před zápočtem a nachystal si pro nás text o italských Vánocích. Můj zájem v mžiku roste o alespoň 60%. Mnoho nových slovíček, mnoho zajímavých informací... Prý se Vánoce v Itálii neslaví až s takovým důrazem na folklórní tradice koled a všeho možného jako u nás, ale prožívají se spíš různě podle regionů. Hm, nevím, nedokážu to posoudit, nikdy jsem tam nebyla. A prý se Vánoce v Itálii slaví v podstatě už od Slavnosti Neposkvrněného početí, což je 8. prosince. Zajímavý názor, říkám si, ale v tu chvíli mě z mého přemýšlení vyruší jízlivá poznámka vyučujícího: "Tak vidíte, jak to mají špatně spočítané, ti věřící, nějak jim to nevychází..." "Proč myslíte?" Vyhrknu bezděčně a snažím se pochopit, kde se ve mně vzala ta odvaha zapojit se do hodiny navázáním dialogu, když si v těchto hodinách nejraději hraji na neviditelnou. A taky vyučujícího překvapila má otázka, ale nenechal se vyvést z míry a prohlásil něco v tom smyslu, ať si to spočítám, že od 8. do 24. prosince není přece devět měsíců nutných pro těhotenství... Tak jsem se jen usmála a v klidu mu vysvětlila, že při slavnosti 8. prosince se nejedná o početí Ježíše Krista, ale o Neposkvrněné početí Panny Marie a ať si to klidně spočítá on, ale že od 25. března, kdy se slaví Zvěstování Páně, do 25. prosince je to podle mě na den přesně 9 měsíců... Vyučující zůstal stát jako mramorový sloup a vstřebával... Po menší diskusi, kdy jsme si ujasnili některé nejasnosti, se pomalu zase odhodlal pokračovat v překladu textu, ale bylo až úsměvné sledovat, jak to v něm pracuje. Pravděpodobně jsem mu nabourala jeho představy o jednom pro něho nevýznamném dni 8. prosince... Určitě sami dobře znáte, jaké to je, když si po celý život chodíte po zemi s nějakou představou, a najednou příjde úplně pro vás téměř bezvýznamný človíček a jako mávnutím proutku vám otevře oči. Vaše představy se sesypou jako domeček z karet...

A tohle se stalo v předvečer slavnosti Panny Marie počaté bez prvotního hříchu. Ano, už v té hodině jsem si vybavila slova, že se Bůh nenechá dlouho urážet. Pokud se vyučující chtěl vysmát katolíkům. kteří si neumějí spočítat dny mezi jednotlivými slavnostmi, netušil, že Ježíš se nikdy nenenchá zahanbit a vloží do úst slova těm, kdo ho budou hájit. Opravdu, On mi vložil do úst slova, která bych sama nevymyslela, ale která bylo třeba říci, a do srdce odvahu, takže jsem ani nemusela přemlouvat sama sebe, abych se ozvala (Lk 12, 11n). A postupně mi tak svítalo, zač jsem se vlastně celý ten den modlila:"Celý dnešní den obětuji za to, aby se úcta k Panně Marii rozšířila po celém světě..." A tak jsem konečně pochopila, jak je možné, aby se opravdu úcta k Panně Marii šířila. Bohu díky za tuto zkušenost! Opravdu, Bohu díky! Kéž nás Maria bez prvotního hříchu počatá uvádí do pavdy, abychom stále lépe chápali velikost Její mateřské lásky a stále více tak důvěřovali Bohu, který nám dává jen to nejlepší!

Zobrazeno 2235×

Komentáře

Adamet

Moc pěkný, Zito, je vidět, že Pán dává sílu a odvahu tam, kde to vůbec nečekáme :-)

Eva66

Krásné.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková