chvalme Pána pokorným srdcem

Pamatuj na den odpočinku 4

18. 2. 2016 17:43

...dokončení předchozího článku, lze číst i samostatně. Téma se dotýká otázky jak tedy prožívat neděli. Na pomoc jsem si tady přibrala kromě Bible a KKC také přednášku otce Antonína Krasuckého OP, kterou jsem si poslechla díky nahrávce radia Proglas (Výkladový cyklus KKC). 


 Prožívání neděle

         2. vatikánský koncil poukázal na důležitost dne odpočinku: „Ustanovení dne Páně přispívá k tomu, aby byla všem dána možnost mít dostatek klidu a volného času k životu rodinnému, kulturnímu, společenskému a náboženskému.“

         Je dobré prožít neděli aktivně, musíme si však dát pozor na nedělní neklid, který spočívá v tom, že se snažíme stihnout co nejvíc, hekticky cestujeme...

         Kdy jindy než právě v neděli máme být s rodinou, navštívit nemocné, pomoct chudým aby si také odpočinuli...

         Církev je naše rodina, proto se máme scházet společně i ve farnosti.

         Rodina má být v neděli pospolu, nemá si jít každý za svými zájmy.

         KKC (§2186) nám ukazuje, jak je dobré využít nedělní čas: „Neděle je vhodná doba pro zamyšlení, mlčení, studium a rozjímání prospívající růstu vnitřního a křesťanského života.“

         Každý potřebuje den pro odpočinek. Kdo v neděli musí pracovat (např. lékař), má dbát na to, aby si vyhradil dostatečný volný čas.

         Otázkou je, zda je pro některé opravdu nutné v neděli pracovat. Pokud si někdo dobrovolně bere nedělní směny, protože je to lépe placeno nebo aby se vyhnul domácím povinnostem, není to nutnost, ale spíš projev sobectví a chamtivosti.

         Samozřejmě jsou domácí práce apod., bez nichž bychom se neobešli ani v neděli. KKC v §2185 k tomu píše toto: „potřeby rodiny nebo velká společenská užitečnost jsou oprávněnou omluvou od zachovávání příkazu o nedělním klidu“.

         Nepřekonatelně to vysvětluje sv. Augustin: „Láska k pravdě hledá posvátný volný čas, potřeba lásky přijímá spravedlivou práci“.

         „Veřejná moc má dohlížet na to, aby zajistila občanům čas určený k odpočinku a k bohoslužbě. Zaměstnavatelé mají podobnou povinnost vůči svým zaměstnancům.“ (KKC §2187)

         „Křesťané se mají zasazovat o to, aby neděle a zasvěcené církevní svátky byly zákonem uznány jako dny pracovního klidu.“ (KKC §2188)

         Nejen my sami se máme o nedělích a zasvěcených svátcích zdržet práce, ale ani druhým nemáme zavdávat na práci

         Neděli máme prožívat radostně, být za ni Bohu vděčni. Vedou nás k tomu slova žalmu 118 (verš 24): „Toto je den, který učinil Hospodin, jásejme a radujme se z něho.“

         Je dobré neděli prožívat po celý týden v tom smyslu, že z ní celý týden čerpáme. Proto je vhodné vracet se a připomínat si nedělní liturgické tety i v průběhu týdne. Rozhodně si lépe nedělní tety odneseme i do následujících dní, pokud se na neděli předem připravíme, pročteme si a  prorozjímáme Boží Slovo.

         I další přípravy na neděli nám pomohou výrazněji prožít neděli, např. když se slušně a pěkně oblečeme, usmíříme se s druhými, upečeme něco dobrého,... 

 

Zobrazeno 884×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková