chvalme Pána pokorným srdcem

Bydlím, bydlíš, bydlíme

13. 7. 2018 18:39
Rubrika: Ze života | Štítky: bydlení , mládež , postoj církve

"Když nejste sezdaní, nebydlete spolu, i když by to pro vás byla finanční úleva." 

"Není vhodné bydlet v jednom bytě dohormady kluci s holkama." 

Během studií jsem na podobné poučky a rady narážela dost často. Kdekoli se řešilo ubytování studentů, hned se nezapomnělo dodat, že kluci a holky patří do oddělených prostor. Kdekoli se řešily předmanželské vztahy, musela zaznít i nějaká věta o tom, jak není správné spolu bydlet (i když třeba jako bratr a sestra) v jednom bytě, nejezdit spolu na dovolené, kdy by ti dva spolu bydleli v jednom pokoji, atd. 

Beru to. Prostě s tím souhlasím. A to i když jsem si sama prošla obdobím, kdy jsem opravdu byla bez peněz a společné bydlení v 1 bytě by mi snížilo náklady za bydlení na polovinu. Prostě jsem to akceptovala. Ale nechci tady rozebírat, zda je tento postoj většiny kněží dobrý nebo ne. Spíše se chci vypsat z bolesti, kterou v této oblasti vnímám, z toho, co mě trápí a čemu opradu nerozumím. 

Proč vznikají pod hlavičkou církve ubytovny pro studenty, kde žijí studenti i studentky dohromady jako v jednom bytě? Proč nabízí církev takové bydlení, když jedním dechem zastává v úvodu vyřčené postoje? Proč? Nerozumím tomu a opravdu mě to bolí. Připadá mi to jako pokrytectví.

Bydlela jsem kdysi při studiu na Leopoldinu (kdo to tam zažil, ví), což bylo ubytování pro studentky. Mám na to krásné vzpomínky. Když jsem po několika letech odtamtud odcházela, začaly se pokoje pronajímat holkám i klukům. Proč se to na patrech namíchalo, a je to tím pádem jako na obyčejném, podle církve "zvrhlém" privátě? 

Někteří mí známí bydleli v Olomouci na Domečku. V čem je Domeček jiný než ostatní byty? Je větší, s více pokoji, ale sociální zařízení je tam společné stejně jako v bytě. Proč se církevní představitelé staví proti společnému bydlení kluků a holek na privátech, a současně (a to pod záštitou kněžského semináře) nabízejí ubytování holkám a klukům na stejném principu? Nerozumím tomu. A bolí mě to. Proč tomu tak je? 

Nechci hanit ani jedno bydlení ze dvou jmenovaných. Na oboje mám hezké vzpomínky a získala jsem díky nim nejen střechu nad hlavou. Uvedla jsem tím jen příklad. Možná, že takových církevních podniků je v naší zemi více. Proč je ale církev v rozporu s tím, co hlásá, a s tím, jak jedná? Proč? 

Zobrazeno 56369×

Komentáře

cink2

.... myslím, že církev se nikdy nepohoršovala nad tím, když do domácnosti kluka přijela na návštěvu jeho děvčica. Krátkodobě se všichni snáze udržují v určitých společenských hranicích (neslyšela jsem o nutnosti přespávání např. jednoho ze snoubenců po ubytovnách)... dlouhodoběji by mohlo v rámci pohodlnosti či jiných pohnutek dojít k uvolnění a to by ten druhý nemusel ustát. Ale jen MOHLO - avšak to stačí k tomu, aby toto nebylo církví obecně doporučováno, ačkoli si myslím, že církev nemá nic, ba naopak se přiklání, k individuálnímu pohledu na situaci na základě individuálního nastavení a dispozic jedinců.

zipet

@Lenka Semanská: přesně, jak píše cink2. Ono se jednalo zejména i o ubytovny, kde jsou společné sprchy či wc pro holky a kluky.
@cink2: Děkuji, Květo, napsala jsi to přesně, výstižně. Už nemám, co k tomu dodat.

Zobrazit 32 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková