chvalme Pána pokorným srdcem

I stroje se někdy pletou

13. 7. 2018 11:40

Po ranní bohoslužbě jsem se dnes vydala rovnou cestou do obchodu. Užívala jsem si cestu na koloběžce po ještě prázdných chodnících (taky jezdíte na koloběžce občas po chodníku, i když se to nemá, nebo si raději necháte vydrncat všechny kosti na cestě z kočičích hlav?) a co nevidět jsem byla v obchodě. Občas mrknu na slevněné zboží, a dnes se mi to opravdu vyplatilo! Prodávali vaničku rybízu se slevou 50 % a v podstatě vypadal stejně jako ten, co měli vystavený v regále za běžnou cenu. Tak jsem vzala ten ve slevě, k tomu pobrala dalších pár věcí a ťapala k pokladně. 

Jsem zvyklá si ještě před odchodem z obchodu překontrolovat účtenku. Poslední položka na mé účtence byl právě ten rybíz. Kupovala jsem jej slevněný z 24 na 12 Kč. Ale na účtence stálo: 

Rybíz ...................... 24,43 

sleva 50 %............. - 12,22 

Rybíz....................... 22,68

No tož jsem na to zírala, chvilu jsem se přemlouvala, že jak mám prázdniny, tak možná nejsem schopná pochopit výpočet slev, i když to přes školní rok jinak v matice své žáky běžně učím. Ale nakonec jsem se raději zeptala paní pokladní, jak to mám chápat. A víte co? Nevynadala mi. Docela se zasmála takovému hlodu. Hold, pokladní přístroje jim vypověděly službu a prostě si usmyslely, že občas si nebudou lámat hlavu s přepočítáváním slev. Potěšilo mě, že nikdo nervózně nenadával, i když paní pokladní přemlouvala svůj stroj snad 10 minut, aby jí načetl a vypočítal správnou cenu, a brzdila tak provoz. Nakonec mi na radu bezradného vedoucího prodejny vrátila jen chybějící peníze a nepodařilo se jí přístroj přimět k normálnímu počítání. Zvláštní, že třeba nektarinky s 50% slevou vypočítal stroj na desetník přesně. 

A co vy, taky si kontrolujete účtenku? Pokud si nákup nespočítám ještě v řadě před pokladnou, tak vždycky. A je mi fakt blbé chodit opravovat výsledky početních strojů, ale kdo by si nenechal i pro korunu koleno vrtat, že? Chodím asi z principu, protože zajdu za paní pokladní, i když se přepočítají v můj neprospěch. Ale tentokrát jsem opravdu asi poprvé zažila, že by tahle reklamace účtenky někoho pobavila a nezkazila lidem ve frontě ani za pokladnou náladu. 

Zobrazeno 4758×

Komentáře

Petr Steinbauer (PetrST)

Ještě se mi nestalo, že bych měl blbě spočítanou slevu, ale už se mi stalo, že si stroj převrátil hodnoty os (nástroj se pohybuje na pozici zápornou, tj. - X, - Y a a stoj počítá kladnou souřadnici).

zipet

Jo, tak to je pak závažnější problém než sleva...

Petr Steinbauer (PetrST)

Závažnější jsou až ty následky...

Libor Bláha

Vyjímečně se mi stane, že si počítač pokladny usmyslí sám trasu a nechce vydat jízdenku tudy, kudy chce jet zákazník (i když by variabilní jízdenka měla jít). Bohužel na řešení většinou nemám čas, on taky málokdo si jde pro lístek 10-15 minut dopředu, takže jen zákazníkovi zařídím vydání lístku bez přirážky ve vlaku u průvodčího. Ono minutu až tři před příjezdem a křižováním vlaků už mám jako výpravčí jiné starosti a povinnosti než přemýšlet, proč se stroj vzpírá. :)

Naštěstí je to opravdu vyjímečné, avšak bývá to nepříjemné.

Hannie

Mám dyskalkulii, takže rychle si v hlavě přepočítat vrácenou částku, například v restauraci, je pro mě trochu problém. Jednodušší je to v obchodě, když na kase vidím, kolik mi má vrátit. Ale jednou to tam nebylo a trefila jsem, že mi vrátili o stovku míň. Musela jsem se pochválit, že jsem se nenechala ošidit. Zní to asi blbě, ale lidi s podobným problémem bývají ve společnosti často rovnou za blbce. Ale tohoto bych si všimla taky a sleva je v tomto případě za polovic, čímž je to lehčí. U jiných procent slevy si to raději cvaknu na kalkulačce v mobilu. V práci čas od času musím finanční věci řešit, ale protože to kolegové vědí, jsou ochotni mi s tím pomoci a já jsem jim za to fakt vděčná.

Klarysa

Já si účtenky kontroluji... Už naše maminka to dělala. A od té doby, co jsem kupovala deset rohlíků a pak spěchala na tramvaj domů a až doma zjistila, že mám na účtence napočítaných 100 ks rohlíků... Jo, se sestrou představenou jsme se tomu zasmály... Jak nakupování na tábor...:)) A tahat 100 ks rohlíků v tašce... Bavím se tu zas... Prostě všichni jsme jen lidi...
V mém prvním odstavci nejde o stroj, ještě úplně neblbnu... Ale mám i zážitek se sms, díky které byly sestry u nás doma v Rychalticích a mluvily s maminkou.... Měla jsem jen na volby a maminka mi psala, že druhé kolo senátních voleb u nás není, nebo že nejsou vůbec... Přesně si to už nepamatuji, je to už skoro dva roky... Ale jde o to, že mi daná sms nepřišla. Pán si použije i sms a telefony.... Technika je někdy záhadná věc.

Klarysa

Ale lidi nenahradí... Je to pomocník, ale nesmí to být pán... Vím, co umí i EET kasa, když nefunguje a vy potřebujete lístek a nebo ho máte vydat... Jo, lidský rozum je skvělý...

anetamarie

Jo, taky jezdím s koloběžkou po chodníku, i když se to nemá :) Kolikrát je to rychlejší a bezpečnější než po cestě :)

zipet

@anetamarie: podle vyhlášky je koloběžkář jako cyklista, ale jasnou odpověď od městské policie jsem na to, jak teda jezdit, nedostala. Navíc mám skládací koloběžku vedenou jako "dětskou hračku", s čímž bych asi měla jezdit jen po chodníku :-)

Petr Steinbauer (PetrST)

@zipet: Musíš se z toho vykecat jako Mistr Ovčáček :-)

anetamarie

@zipet jo, koloběžkář by se měl chovat v provozu jako cyklista, ale já si tedy občas neumím představit, že bych se měla motat po cestě mezi auty, když není v dosahu cyklostezka. Ony se občas i zkušenosti koloběžkářů v tomhle dost rozcházejí - někde to právě i ti městští policisté podporují, ať člověk jede raději po chodníku...

Zobrazit 11 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková