chvalme Pána pokorným srdcem

Nechme se vždy vést láskou

26. 1. 2010 22:54
Rubrika: Nezařazené | Štítky: co mě oslovilo , zamysleni

Aneb Kapka inspirace v moři obyčejného života žitého s neobyčejnou láskou

Tentokrát jsem se rozhodla napsat pár slov o lásce. O lásce, která nehledá sebe, která není sobecká. O lásce, která hledá dobro druhého. Máme jediný zákon - milovat Boha nade všechno a svého bližního jako sami sebe. Takovou lásku musíme mít, aby naše víra nebyla bez užitku.

Po krátkém rozhodování, co napsat a po několikerém opakovaném smazání prvních sepsaných řádků jsem pochopila, že to jen tak jednoduše nepůjde. Láska, o které chci psát, je totiž větší než cokoli jiného a nedá se vystihnout lidskými slovy. Je to něco, co nás přesahuje a co nemůžeme uchopit a celé vystihnout. Láska prostě nejde vyjádřit slovy, láska se musí ží!

Proto nabízím několik myšlenek, které se vztahujé k lásce. Třeba někoho z vás osloví, pomůžou, poradí, nadchnou, probudí, zapálí... Omlouvám se že ne všude jsem uvedla odkud čerpám, ale neznala jsem přesného autora slov a jen jsem si pamatovala znění textu. Jinak nadpis, (kdo z vás to poznal?) je z myšlenek Dona Bosca:-)

Nejdříve jsem se zaměřila na Písmo svaté, které je pro mne nejpravdivějším a nejvíce inspirujícím zdrojem k úvahám o lásce. A pak jsem přidala taky pár citátů svatých, kteří nám nejen slovy, ale i svým životem ukázali, jak je Písmo pravdivé.

Ať je vám to k užitku! A kdo byste měli ještě jiný citát povzbuzující k životu v lásce, který vás oslovil, můžete ho připsat do komentářů:-)

 

Silou Krále je láska k právu. (Ž 99, 4)

Nenávist vyvolává sváry, kdežto láska přikrývá všechna přestoupení. (Př 10, 12)

Lepší jsou zjevná kárání než skrývaná láska. (Př 27, 5)

Vždyť silná jako smrt je láska, neúprosná jako hrob žárlivost lásky . Žár její – žár ohně, plamen Hospodinův. (Pís 8, 6)

Počátkem rozumnosti je nejupřímnější touha poučit se, a péče o poučení, to je láska k ní. Láska pak znamená zachovávat její zákony; dbát jejích zákonů je zárukou neporušenosti. (Mdr 6, 17n)

To je mé přikázání, abyste se milovali navzájem, jako jsem já miloval vás. (J 15, 12)

Dal jsem jim poznat tvé jméno a ještě dám poznat, aby v nich byla láska, kterou máš ke mně, a já abych byl v nich. (J 17, 26)

Láska nechť je bez přetvářky. Ošklivte si zlo, lněte k dobrému. (Ř 12, 9)

Láska neudělá bližnímu nic zlého. Je tedy láska naplněním zákona. (Ř 13, 10)

Poznání však vede k domýšlivosti, kdežto láska buduje. (1K 8, 1)

Láska je trpělivá, laskavá, nezávidí, láska se nevychloubá a není domýšlivá. (1K 13, 4)

Láska nejedná nečestně, nehledá svůj prospěch, nedá se vydráždit, nepočítá křivdy. (1K 13, 5)

Ať se děje cokoliv, láska vydrží, láska věří, láska má naději, láska vytrvá. Láska nikdy nezanikne. Proroctví – to pomine; jazyky – ty ustanou; poznání – to bude překonáno. (1K 13, 7n)

A tak zůstává víra, naděje, láska – ale největší z té trojice je láska. (1K 13, 13)

Cílem našeho vyučování je láska z čistého srdce, z dobrého svědomí a z upřímné víry. (1Tm 1, 5)

Bratrská láska ať trvá. (Žd 13, 1)

Především mějte vytrvalou lásku jedni k druhým; vždyť láska přikryje množství hříchů. (1Pt 4, 8)

Nemilujte svět ani to, co je ve světě. Miluje-li kdo svět, láska Otcova v něm není. (1J 2, 15)

Podle toho jsme poznali, co je láska, že on za nás položil život. A tak i my jsme povinni položit život za své bratry. (1J 3, 16)

Má-li někdo dostatek a vidí, že jeho bratr má nouzi, a bez soucitu se od něho odvrátí – jak v něm může zůstávat Boží láska? (1J 3, 17)

Milovaní, milujme se navzájem, neboť láska je z Boha, a každý, kdo miluje, z Boha se narodil a Boha zná. Kdo nemiluje, nepoznal Boha, protože Bůh je láska. V tom se ukázala Boží láska k nám, že Bůh poslal na svět svého jediného Syna, abychom skrze něho měli život. V tom je láska: ne že my jsme si zamilovali Boha, ale že on si zamiloval nás a poslal svého Syna jako oběť smíření za naše hříchy. (1J 4, 7-10)

Boha nikdy nikdo neviděl, ale jestliže se milujeme navzájem, Bůh v nás zůstává a jeho láska v nás dosáhla svého cíle. (1J 4, 12)

Láska nezná strach; dokonalá láska strach zahání, vždyť strach působí muka, a kdo se bojí, nedošel dokonalosti v lásce. (1J 4, 18)

A to je láska: žít podle Božích přikázání; to je to přikázání, o kterém jste od počátku slyšeli, že máte podle ní žít. (2J 1, 6)

Ó, kdyby všichni věděli, jak krásný je Ježíš, jak je rozmilý. Všichni by láskou zemřeli. (sv. Gemma)

Dokonalá láska spočívá v tom, že snášíme chyby druhých, vůbec se nedivíme jejich slabostem, poučujeme se i z nejmenších skutků ctností, které je vidíme konat. (sv. Terezie z Lisieux)

Pochopila jsem, že bez lásky jsou všechny díla pouze nicotou, a to i díla nejúžasnější, jako je vzkříšení mrtvých nebo obrácení národů... (sv. Terezie z Lisieux)

Už netoužím ani po utrpení, ani po smrti, i když miluji oboje, ale přitahuje mě pouze láska. (sv. Terezie z Lisieux)

Je pravda, že láska se nikdy nevymlouvá na nemožnost, protože věří, že všechno je možné a všechno jí je dovoleno... Naopak lidská opatrnost se třese na každém kroku a neodvažuje se takřka ani nikam vstoupit. (sv. Terezie z Lisieux)

Nyní je celou mojí činností milovat... Od té doby, co mám tuto zkušenost, láska tak silně působí, že umí těžit ze všeho - z dobra i zla, které ve mně nachází a umí přetvořit moji duši v sebe. (sv. Terezie z Lisieux)

Jistě, člověk může klesnout, může se dopustit nevěrnosti, ale láska, protože umí těžit i ze zlého, rychle stráví všechno, co by se mohlo Ježíšovi nelíbit a zanechá jen pokorný a sladký pokoj v hloubce srdce... (sv. Terezie z Lisieux)

Nic nezpůsobuje větší bolest než vidět trpět ty, které milujeme. (sv. Terezie z Lisieux)

Nemám jiný prostředek, jak bych ti dokázala svoji lásku, jen sypat květy, čili nenechám si ujít žádnou malou oběť, žádný pohled, žádné slovo, budu využívat každé maličkosti a konat ji z lásky... (sv. Terezie z Lisieux)

Chci se tešit z lásky a taky z lásky trpět a takto budu sypat květy před tvůj trůn. (sv. Terezie z Lisieux)

Ať mě věci tohoto světa nikdy nezmátnou a ať nic nenaruší můj pokoj. Ježíši, prosím Tě jen o pokoj a o lásku, nekonečnou lásku, která nemá jiné hranice než Tebe... lásku, která není víc mnou, ale Tebou, můj Ježíši… (sv. Terezie z Lisieux)

Církevní učitelé nás učí, že láska v nebi, která sjednocuje všechny vyvolené, je tak velká, že každý se těší ze štěstí druhého tak, jako kdyby si ho sám zasloužil. (sv. Terezie z Lisieux)

Žít z lásky znamená vyhnat všechen strach, všechny vzpomínky na viny minulosti. Moje hříchy mě už neznepokojují. Zničil je Boží oheň. (sv. Terezie z Lisieux)

Největším darem pro dítě je, když je milováno. (sv. Jan Bosko)

Láska nám umožňuje snášet únavu, nudu, nevděčnost, nedostatky, přehlížení. (sv. Jan Bosko)

Láska vše snáší, proto ten, kdo nesnáší nedostatky druhých, nemá pravou lásku. (sv. Jan Bosko)

Nic není těžké tomu, kdo miluje. (sv. Bernard)

Kdo miluje, neunavuje ani sebe, ani jiné. (sv. Jan od Kříže)

To, co činíme s láskou, přináší vždy pokoj. (bl. Matka Tereza z Kalkaty)

Z počátku jsem si myslela, že musím lidi obracet na víru. Postupem času jsem se naučila, že mým úkolem je milovat. A láska obrátí koho chce. (bl. Matka Tereza z Kalkaty)

Láska je pravým světlem srdce.

Opravdová láska je vynalézavá a dokáže pomoci i jakkoli skryté bídě. (misijní kalendář 2009)

Vše, co rozdám z lásky, má nebesky zářivou hodnotu. (misijní kalendář 2009)

Zobrazeno 3317×

Komentáře

pastorasi

Podařilo se Ti vybrat nádherné citáty. Jsou úžasné, nadčasové s trvalou platností. Jen je konkrétním způsobem žít, již tady a teď. ..... Když je čtu...znovu a znovu si uvědomuji nepřekonatelnou krásu křesťanství.

AndulkaZ

díky :-)

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková